Huys ten Donck

In het midden van de 18e eeuw verrees de huidige buitenplaats ‘Huys ten Donck’ op de fundamenten van een kasteeltje uit 1616. Het van generatie op generatie doorgegeven rijksmonument bevindt zich in de gemeente Ridderkerk en is in bezit van de familie Groeninx van Zoelen. Vanuit het huis is er vrij zicht op het bijbehorende landgoed ‘Het Donckse Bos’. Huys ten Donck bevat een buitengewoon goed bewaard gebleven rococo interieur en is één van de weinige Nederlandse voorbeelden van deze Lodewijk XV-stijl.

VB erfgoed & architectuur heeft de opdracht gekregen om een herstelplan op te stellen voor het casco van het hoofdhuis en een verduurzamingsaanpak voor de zolderkap uit te werken. Ook zijn wij betrokken bij herstel van andere rijksmonumenten op het landgoed. Zoals het reeds opgeleverde koetshuis met dienstwoning. Wat behoefte had aan onderhoud en een verduurzamingsslag.

Na realisatie van het koetshuis zijn wij ook aangetrokken bij de vergunningsaanvraag voor de restauratie en herbestemming van het historische ‘Tiendgebouw’. Dit was de voormalige verzamelplek waar de pachters samenkwamen op het landgoed. Het Tiendgebouw behuisd momenteel een kleine winkel waar streekproducten worden verkocht. Het pand verkeerd bouwkundig in een slechtere staat dan het koetshuis, waardoor de herstelwerkzaamheden daarom ook grootschaliger zullen zijn. Naast de opgave voor herstel, ontwerpen we eveneens een uitbreiding voor een nieuwe horecagelegenheid. De nieuwe aanbouw wordt ingericht als ontmoetingsplek, zodat het Tiendgebouw de schakel kan worden tussen bezoeker en buitenplaats. Een knipoog naar de oorspronkelijke verzamelplaats van de pachters.

Onlangs is Huys ten Donck te zien in het tv programma ‘Liefde voor het Landgoed’ van omroep Max. Liefde voor het landgoed – MAX Vandaag

Projectdetails

Projectnaam: Restauratie Huys ten Donck

Categorie: Restauratie

Opdrachtgever: Particulier

Programma: Landgoed diverse

Status: in uitvoering

Opleverdatum: n.v.t.