De Blauwpoort

In de noordwesthoek van het historische centrum van Vianen (beschermd stadsgezicht) ligt de ommuurde, oude pikeurshof van het voormalige Kasteel Batestein. Een monumentale poort met smeedijzeren hekken aan de Brederodestraat gaf tot voor kort toegang tot een kwekerij, die meer dan honderd jaar binnen de muren gevestigd was. Aan de poort ontleent het terrein zijn huidige naam: Blauwpoort. VB erfgoed & architectuur heeft het terrein in de geest van het vroegere gebruik herontwikkeld. Zes nieuwbouwwoningen, de voormalige kwekerswoning en een historische schuur die tot woning is herbestemd, vormen een intiem woonbuurtje rondom een gemeenschappelijke tuin met fruitbomen.

De nieuwe woningen zijn met hun achtergevel tegen de historische tuinmuur gebouwd. Nabij de toegangspoort staat op de plek van een oude, houten schuur een rij van drie schuurwoningen. De houten gevelafwerking herinnert aan het oorspronkelijke gebouw. Ook de vrijstaande kaswoning heeft een houten gevel. Deze woning past dankzij een grote serre bij het karakter van de plek. De muren en dakvlakken van de twee grotere muurwoningen in de hoek van het terrein zijn geheel met keramische tegels afgewerkt. In de oude tuinmuur zijn gaten gemaakt om de tuinen buiten de ommuring met de woningen te verbinden. Stalen kaders abstraheren de doorgangen in de historische muren en vormen een hedendaagse contrast. Ligusterhagen bakenen privétuinen af, maar zorgen er ook voor dat privé en gemeenschappelijk één geheel vormen.

Alle nieuwe woningen hebben een houtskeletconstructie en zijn optimaal geïsoleerd. Speciale installatiewanden aan de binnenzijde maken toekomstige aanpassingen mogelijk. De flexibiliteit zorgt er tevens voor dat de woningen levensloopbestendig zijn. Slapen kan indien gewenst ook op de begane grond. De woningen zijn gasloos en krijgen energie middels luchtwarmtepompen. In de dakvlakken aan de achterzijde van de woningen zijn zonnepanelen geïntegreerd.

Projectdetails

Categorie: Nieuwbouw
Opdrachtgever: Ontwikkelcombinatie Blauwpoort
Programma: Wonen
Omvang: 6 woningen
Status: in uitvoering
Opleverdatum: begin 2022