Erfgoedcentrum Groot Tuighuis

Het Groot Tuighuis is de thuisbasis van de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Hier is te zien en te beleven hoe ’s-Hertogenbosch er in vervlogen eeuwen uitzag, hoe de mensen leefden en wie zij waren. Dat alles is gebaseerd op de verborgen resten die tevoorschijn komen bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek.

In 2020 is VB gestart met het ontwerp, de opdrachtgever en gebruikers schetsten een toekomstvisie. Gezamenlijk hebben we deze visie vertaald naar een programma van wensen en eisen voor huisvesting en programmering. Op deze locatie moesten naast de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten ook de medewerkers van het stadsarchief en vestingwerken een plek krijgen. Ook moest het gebouw verduurzaamd en publiekstoegankelijker worden.

Na oplevering is het Tuighuis een modern erfgoedcentrum dat midden in de samenleving staat. Hier staan ontdekken, onderzoeken en ontmoeten centraal. Het is een uitnodigende plek waar historische informatie over ’s-Hertogenbosch uit verschillende disciplines samenkomt. Aan de hand van unieke vondsten en verhalen uit de collecties van Erfgoed ’s-Hertogenbosch wordt de bezoeker meegenomen op een reis door de tijd. De bezoeker komt letterlijk in aanraking met historisch onderzoek en krijgt een kijkje in de keuken van archeologie, bouwhistorie, monumenten en het archief.

Het gebouw uit de 15e eeuw is gerevitaliseerd en verduurzaamd van energielabel E naar A+. Tegelijk is een slag gemaakt in het beleefbaar maken van het gebouw. Om de historische elementen uit verschillende tijden te accentueren is er kleurreconstructie uitgevoerd. Nieuwe voorzieningen zijn hier in eigentijdse vorm aan toegevoegd.

Alle verduurzamingsvoorzieningen zijn in samenhang met de bouwhistorische waarden afgestemd. Er zijn alleen natuurlijke isolatiematerialen toegepast. Er is geëxperimenteerd met hennep, schapenwol, houtvezelplaat, gerecyclede spijkerbroeken. Thermisch, bouwfysisch én ook de manier van verwerken is beproefd. Zo is praktijkkennis opgedaan die we ook bij andere projecten kunnen inzetten. Tevens is zoveel mogelijk materiaal circulair hergebruikt.

In het gebouw is een compleet nieuwe installatie aangebracht (lage temperatuur verwarming met warmtepomp, vloerverwarming, luchtbehandeling met WTW en ledverlichting). Deze is inpandig weggewerkt. Het te verwarmen volume van het verblijfsgebied is verkleind door inpandige thermische zones te maken (tussenvloeren geïsoleerd en vide dichtgelegd met glazen vloer). Verblijfsruimten zijn met voorzetwanden geïsoleerd, die zijn los gehouden van de houtconstructie (tegen condensatie), waarbij het historische metselwerk zichtbaar is gebleven. Er is maatwerk geleverd voor het isoleren van de vensters, afgestemd op het karakter van de vensters (achterzetramen en vacuümglas). Op het dak van het archiefdepot liggen 62 zonnepanelen.

Het naast gelegen archiefdepot wordt de komende maanden verbouwd en ingericht als bibliotheek en archief. Eind 2023 zal het Groot Tuighuis worden geopend voor publiek.

Projectdetails

Categorie: Restauratie
Opdrachtgever: Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Programma: Cultuur
Omvang: 4070 m2
Bouwkosten: € 3,7 miljoen
Status: In oplevering
Opleverdatum: december 2023