Blauwpoort, Witte schuur

Aan de rand van het historische centrum van Vianen ligt de ommuurde, oude kasteeltuin van het voormalige kasteel Batestein. Achter de monumentale poort met smeedijzeren hekken was meer dan 100 jaar een kwekerij gevestigd. Nu wordt binnen de muren het project De Blauwpoort gerealiseerd. Door VB erfgoed & architectuur zijn zes nieuwbouwwoningen ontworpen; twee muurwoningen, een kaswoning en drie schuurwoningen. De oude kwekerswoning wordt gerenoveerd. De grote witte schuur is het oudste gebouw van het gebied dat wordt gerestaureerd en tot woning wordt herbestemd.

Het oudste deel van de ommuring van het Blauwpoortterrein dateert uit de zestiende eeuw. Hier is de achtergevel van de witte schuur op gebouwd. De achtergevel vertoont in totaal drie ophogingsfasen. De bovenste ophoging is in de late zeventiende of vroege achttiende eeuw opgemetseld. De voorgevel en de kapconstructie zijn in de negentiende eeuw aangebracht, toen de schuur zijn huidige verschijningsvorm heeft gekregen. Ook de vloeren en het dak dateren uit deze fase.

Met de herbestemming wordt de schuur tot woning omgebouwd. De lage balklaag van de verdiepingsvloer dateert deels uit de zeventiende eeuw. De begane grondvloer is een halve meter uitgediept, zodat de oude balklaag behouden kan blijven en er toch voldoende stahoogte wordt gerealiseerd.

De zoldervloer en de kapconstructie zijn te zwak en worden vervangen. Het nieuwe dak wordt een halve meter hoger aangebracht, zodat ook de verdieping als woonruimte voldoende stahoogte krijgt. Vier zeventiende-eeuwse, eiken spanten, die in een gesloopte schuur op het terrein stonden, worden hersteld en in de witte schuur herplaatst.

De voorgevel blijft in de historische staat behouden en wordt zorgvuldig gerestaureerd. In de nu vrijwel gesloten achtergevel komen nieuwe gaten, die worden voorzien van stalen kaders. Op deze manier wordt de achtertuin met het huis verbonden. De nieuwe ophoging van het dak zal als vierde ophogingslaag in de achtergevel herkenbaar blijven. De moderne toevoegingen vormen een nieuwe tijdslaag aan het huis.

Op de begane grond komt een ruime woonkeuken met atelierruimte. In de historische balklaag van de verdieping wordt een vide uitgespaard, zodat er een visuele relatie ontstaat met de nieuwe woonkamer op de verdieping. Op de verdieping komt tevens een slaapkamer met badkamer. De zolderverdieping krijgt twee slaapkamers en een badkamer. In de vide worden nieuwe stalen trappen geplaatst, die net als de nieuwe stalen kaders in de achtergevel als eigentijdse toevoegingen herkenbaar blijven.
De woning wordt zoveel mogelijk geïsoleerd, zonder het karakter van de schuur aan te tasten. Het historische metselwerk van de achtergevel blijft van binnenuit in het zicht. Het huis wordt met vloerverwarming en een hybride luchtwarmtepomp duurzaam verwarmd.

Projectdetails

Categorie: Restauratie
Opdrachtgever: Particulier
Programma: Wonen
Team:
Status: in uitvoering
Opleverdatum: medio 2022