Partners voor de toekomst Verlaan en Bouwstra architecten

Sinds 1979 brengt Verlaan & Bouwstra architecten de restauratie- en ontwerpopgave samen. Het afgelopen jaar zijn de naam van het bureau (VB erfgoed & architectuur) en de website aangepast waarmee we naar de toekomst kijken en de naam van de grondleggers van het bureau, op abstracte wijze continueren. Met een uitbreiding van de directie zorgt het in Vianen gevestigde bureau voor toekomstperspectief, continuïteit en een verbreding van de werkzaamheden. Roel Lichtenberg maakte anderhalf jaar geleden de overstap van BLAUW architecten, dat hij in 2008 mede-oprichtte, naar VB. Hij versterkt vanaf het begin van dit jaar de directie die bestaat uit Cor Bouwstra en Harriën van Dijk.

Harriën is sinds 2018 verbonden aan VB. Daarvoor werkte hij zelfstandig als restauratiearchitect en heeft hij bij verschillende gemeentelijke erfgoeddiensten gewerkt. Deze combinatie van werkzaamheden zorgde er voor, samen met de wens grotere en uitdagender projecten te kunnen doen, dat hij in 2018 de keuze heeft gemaakt om in te gaan op de vraag van Cor om aan te haken bij VB.

Roel was bij BLAUW architecten onder andere verantwoordelijk voor de renovatie en restauratie van Villa Jongerius in Utrecht en voor diverse, contextgebonden woningbouwplannen. Bij VB volgt Roel zijn hart door nog meer bezig te zijn met erfgoed en met het samenbrengen van verschillende disciplines.

Cor en Harriën continueren de restauratieve en ontwerpende kant van het bureau met kennis en ervaring. Met Roel erbij verbreedt VB tegelijk haar focus en richt het bureau zich naast restauraties met of zonder uitbreiding ook meer op woningbouw, herbestemmingsopgaven en programmatische vraagstukken.

Bekende projecten van VB zijn paviljoen Welgelegen (provinciehuis) in Haarlem, Kasteel Ruurlo – Museum MORE, Museum het Dolhuys in Haarlem, Kasteel de Haar in Haarzuilens en het Huis van Bosch in ‘s-Hertogenbosch. Op dit moment werkt VB onder andere aan de restauratie en uitbreiding van Museum KAM in Nijmegen, de restauratie en reconstructie van het landgoed Landfort in Megchelen, de restauratie van de Vrijstaat in Leidsche Rijn, de nieuwbouw van het woonbuurtje Blauwpoort in Vianen, de restauratie van het aquarium Artis en de herbouw van de Urbanus Bovenkerk in Amstelveen.

V.l.n.r. Roel, Cor en Harriën

Nieuws