Tuindorp West Complex

Het Tuindorp-West Complex (TWC) is een complex van studentenwoningen gelegen in de meest westelijke hoek van Tuindorp. Stichting Studentenhuisvesting is eigenaar van de complexen.

Geschiedenis
In de tweede helft van de twintigste eeuw groeide het aantal studenten in Nederland explosief en dit zorgde voor een grote vraag naar studentenwoningen. In Utrecht werden sindsdien meerdere studentencomplexen gebouwd, waaronder het IBB-complex in de jaren 1960. Halverwege de jaren ’60 maakte de SSH plannen voor het TWC. Het complex, een ontwerp uit 1969 van de Rotterdamse architect A. van Randen van het architectenbureau Van Tijen, Boom, Posno & Van Randen, werd uiteindelijk gebouwd tussen 1970 en 1973 en wordt gekarakteriseerd door drie vrijwel identieke hoogbouwflats van ieder 18 woonlagen. In totaal zijn er binnen het complex ongeveer 1200 studentenkamers, waarvan 300 in iedere hoogbouwflat, in eenheden van 10 kamers. De overige 300 kamers zijn gesitueerd in de laagbouwflats, in eenheden van 2 of 4 kamers. De kamers zijn allemaal ongeveer 14m² groot.

Renovatie
In 2017 kreeg het complex de status van gemeentelijk monument. Reden hiervoor is onder andere de kenmerkende brutalistische betonarchitectuur en de typische split level indeling van de wooneenheden. Daarnaast heeft het complex een historische waarde voor de Utrechtse studentencultuur vanaf de jaren 1970.
In oktober 2019 is de SSH begonnen met een pilot voor grootschalige verduurzaming van het TWC. Volgens de plannen van de SSH moet het complex, net als alle andere panden van de wooncoöperatie, in 2050 klimaatneutraal zijn. VB erfgoed en architectuur heeft de opdracht gekregen de duurzaamheidsambities concreet te maken en alle voorzieningen zorgvuldig in het monument in te passen. De grootste opgave is het energetisch verbeteren van de buitenschil en het verhelpen van de vele koudebruggen.