Kasteel Ruurlo – Museum More

Kasteel Ruurlo in de Achterhoek is op initiatief van zakenman Hans Melchers herbestemd tot dependance van Museum MORE in Gorssel. Het middeleeuwse kasteel is gerestaureerd en wat betreft klimaat en beveiliging op museumniveau gebracht. Een volledig glazen entreegebouw vormt een markante toegang tot het museum. Een nieuwe route leidt bezoekers door rijk gedecoreerde ruimten, waar de magisch realistische schilderijen van Carel Willink prachtig tot hun recht komen.

Kasteel Ruurlo wordt in 1326 voor het eerst in de archieven genoemd. De adellijke familie Van Heeckeren bewoonde het robuuste huis vanaf de vijftiende eeuw maar liefst vijf eeuwen lang. Rond 1980 is het gerestaureerd en verbouwd tot gemeentehuis van de gemeente Ruurlo. Na de samenvoeging van Ruurlo met naburige gemeenten in 2005 stond het leeg, totdat Hans Melchers het kocht in 2013. Er was weinig over van de glorieuze staat waarin het ooit verkeerde. Met name het jarenlange gebruik als gemeentehuis had zijn sporen nagelaten.

Om het kasteel geschikt te maken als museum was een aantal ingrepen noodzakelijk. Ten eerste moest er gesaneerd worden in de voor de gemeentefunctie ingetimmerde kantoorruimten. Daarna zijn klimaat en beveiliging op museumniveau gebracht. De benodigde installatiecomponenten zijn ondergebracht in de vloeren en de schouwen. De werktuigkundige installaties worden gevoed vanuit een groot ketelhuis dat op de zolder is ingepast.
Om het gewenste klimaat te bereiken, waren ook aanpassingen aan de bouwkundige schil vereist. De ramen zijn voorzien van hoogwaardig geïsoleerd en UV-werend glas. Het glas is volgens de nieuwste inzichten samengesteld en kon met een totale dikte van slechts acht millimeter in de bestaande ramen worden geplaatst.

Bel-etage

Eerste verdieping

Zolder

Voorgevel

Achtergevel/entrée

Om de entree te vergroten en te verduidelijken, is op de binnenplaats aan de achterzijde van het kasteel een volledig glazen entreegebouw gerealiseerd. Een door architect Hans van Heeswijk ontworpen glazen brug verbindt het omgrachte kasteel met de tuin. De nieuwe entree is volledig reversibel en kan zonder schade weer worden verwijderd. Doordat de aanbouw in glas is uitgevoerd, blijven de metselwerkwanden, die veel bouwsporen bevatten, leesbaar.
De draagstructuur van het entreegebouw bestaat uit vier glazen vinnen over de gehele hoogte van elf meter in de voorgevel en twee in de zijgevel. De verticale vinnen gaan over in de vinnen van het dak. Twee horizontale vinnen dragen de windbelasting op de glasgevel af naar de kasteelmuren. Gelijmde hoekverbindingen zorgen door maximale transparantie. De glazen vinnen zijn zo verdeeld dat ze optimaal aansluiten op het bestaande gebouw.

Ten behoeve van de museumbestemming was een duidelijke routing door het gebouw nodig. Om dit te realiseren, is een eigentijdse trap gemaakt op een voormalige binnenplaats, waar bij de verbouwing tot gemeentehuis een lift en toiletten waren ingebouwd. Het metselwerk van de oorspronkelijke buitengevels is bij de nieuwe trap zichtbaar gehouden. Een plat dak boven de voormalige achteringang is toegankelijk gemaakt door twee ramen te vervangen door deuren. Het dak maakt nu als inpandig balkon deel uit van de rondgang op de eerste verdieping.

Projectdetails

Categorie: Restauratie/herbestemming
Opdrachtgever: De heer H. Melchers
Programma: Museum
Bouwkosten: € 6,8 miljoen
Status: Opgeleverd
Opleverdatum: medio 2016