Hogeschool voor de Kunsten

Samen met Marx & Steketee architecten heeft VB Erfgoed & Architectuur gewerkt aan het ontwerp en de bouwvoorbereiding voor het gebouw aan het Hortusplantsoen 1-3.
Het 19e-eeuwse monument, nabij het Waterlooplein en de Hortus Botanicus, is gerestaureerd en heeft nu een ‘Open Core’ in de lengterichting van het pand.
De Reinwardt Academie (erfgoed studies) is de passende nieuwe gebruiker. Inmiddels is de uitvoering voltooid. De ongewenste aanbouwen en ‘ingroeisels’ zijn verwijderd. Het historische schoolgebouw heeft zijn licht en zijn ruimte terug, zoals het ontwerp 120 jaar terug bedoeld was. De historische kleuren en materialen onderscheiden de oude bouwdelen van de nieuwe. De nieuwe uitbreiding vormt een markante en in de stad passende toevoeging, die binnen zorgt voor een betere circulatie in het gebouw, en voor de overkapping van de twee binnenhoven. De nieuwe compacte structuur (minder buitengevel) en de moderne installatietechniek zorgen ervoor dat het gebouw comfortabel, efficiënt en duurzaam is. Hierdoor is het gebouw door BREEAM gecertificeerd met 3 sterren: very good.
Het onderwijsgebouw is heropend in augustus 2015 en is daarmee begonnen aan een nieuwe levendige fase in zijn bestaan.

Projectdetails

Categorie: Restauratie
Opdrachtgever: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Programma: Onderwijs
Bouwkosten: € 4,5 miljoen
Team: VB erfgoed & architectuur i.s.m. Marx & Steketee
Status: Opgeleverd
Opleverdatum: Eind 2015