Van Maanenbad

In juni 2009 won Verlaan en Bouwstra de architectenselectie voor de restauratie van het rijksmonumentale Sportfondsenbad Rotterdam-Noord (1937). Het plan omvat de restauratie van het overdekte deel van de zwemaccommodatie, het herschikken van de plattegronden en het grotendeels vernieuwen van de installaties.

Het Sportfondsenbad Rotterdam-Noord is in 1937 gerealiseerd naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau De Roos en Overeijnder. Uniek was destijds de verrijdbare kap, waardoor het wedstrijdbassin ook als openluchtbassin bruikbaar was. Vanwege de cultuurhistorische, architectonische en typologische waarden is het zwembad, inclusief het buitenbad en de ligweide, in 2002 aangewezen als rijksmonument.

Ruim een jaar lang moesten bezoekers van het Van Maanenbad het doen met de zwemtent. Zaterdag 11 april 2015 stonden de medewerkers van het bekendste zwembad van Rotterdam weer klaar op hum oude vertrouwde plek aan de Van Maanenstraat. Het monumentale zwembad is volledig gerestaureerd. Dit Rijksmonument is nu één van de meest moderne zwembaden van Nederland, terwijl het de uitstraling heeft gekregen van de jaren 30.