Barbarakerk

De Barbarakerk in Vreeswijk (Nieuwegein) is ontworpen in 1910 door Herman Kroes. De zeer noodzakelijke restauratie is door Verlaan & Bouwstra voorbereid en begeleid.

De leien zijn vervangen, glas-in-lood is gerestaureerd, metselwerk (dat op enkele plaatsen dreigde los te komen) is gerepareerd, en versleten houtwerk is vervangen.

De kerk heeft een mooi en rustig interieur, ook hieraan is aandacht besteed. De beroete gewelven van schoonmetselwerk zijn zorgvuldig gereinigd, een ook het meubilair en het altaarpodium zijn verbeterd. De nieuwe verlichting zorgt dat de ruimte goed tot zijn recht komt. In een naastgelegen bijgebouw is ruimte gevonden voor een toiletgroep.

Een zeer bijzonder onderdeel vormen de vijf nieuwe koorramen in glas-in-lood, deze hebben de wat grijze ramen die dateerden van kort na de 2e wereldoorlog, vervangen. De kunstenaar Michel van Overbeeke heeft hiervoor vijf stralende vensters gemaakt, die aangrijpen op het leven van de heilige Barbara, en ook beelden uit het dorp Vreeswijk zijn erin verwerkt.