Sint Nicolaasbasiliek

De Sint Nicolaasbasiliek in IJsselstein is een ontwerp van Alfred Tepe, gebouwd in Neo Gothische stijl tussen 1885 en 1887. Sinds 1972 is de kerk door Paul Paulus VI benoemd tot Basiliek.

De kerk heeft de status van Rijksmonument, en is voor het laatst rond 1970 gerestaureerd.

Ondanks goed onderhoud was de kerk toe aan een inhaalslag, met name in het interieur. In de gewelven waren scheuren aanwezig en viel soms kalk omlaag, ook was het interieur sterk vervuild door stof, rook en roet. De beleving van het interieur van de fraai met sjabloonwerken in meerdere kleuren gedecoreerde kerk kwam niet meer tot zijn recht, de kerk was ook op zonnige dagen een donkere ruimte.

In de nu lopende restauratie wordt de kerk binnen in fasen geheel in de steigers gezet en worden de gewelven, wanden en kolommen gereinigd en wordt, na herstel van de schades aan stucwerken, het schilderwerk bijgewerkt en geretoucheerd. De Mariakapel is hiervoor als eerdere fase in zekere zin een proefproject geweest, die succesvol is afgerond, uitgevoerd door schildersbedrijf de Jongh uit Waardenburg. Nu wordt door hetzelfde bedrijf in de loop van 2016 in 5 fasen het interieur hersteld. De eerste fase in de linker zijbeuk is succesvol afgerond, nu wordt gewerkt in het koor en de kapellen.

Naar ontwerp van Vermeulen Lichtarchitectuur is een nieuw verlichtingsplan ontwikkeld, met energiezuinige verlichting op basis van LED, dit lichtplan wordt tegelijk met het gewelfherstel uitgevoerd.