Huis Eerde

De eerst bekende gegevens van Kasteel Eerde dateren uit 1227. Het kasteel is vele malen geplunderd, belegerd, afgebrand en weer herbouwd. In 1715 kreeg het zijn huidige vorm. Diverse baronnen hebben het kasteel bewoond, sinds 1982 is het in eigendom van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
In het kasteel huist de International School Eerde. Dit biedt Cambridge onderwijs voor kinderen van 4-18 jaar, waarbij kinderen vanaf 12 jaar ook intern kunnen verblijven.
Eerde is met haar kasteel, parkbos en coulissenlandschap een lust voor het oog. Maar het landgoed vertoont slijtage: in de lanen zijn gaten gevallen, de lijnen in de tuinontwerpen zijn vervaagd en zichtassen zijn verdwenen. Om de oude grandeur van het landgoed te herstellen, heeft Natuurmonumenten een tienjarenplan gemaakt: Eerde 2020.
Onderdeel van het plan is de restauratie van de beletage van het kasteel. Hiervoor is VB erfgoed & architectuur gevraagd een plan te maken. Het bijzondere interieur dateert nog uit 1715 en is volgens de regels van de gulden snede volledig symmetrisch uitgevoerd. Het bestaat uit vier historische appartementen met in de as een vierkante hal met erachter de vierkante monumentale zaal. Deze bezit nog de oorspronkelijke achttiende-eeuwse wandtapijten en het negentiende-eeuwse vloerkleed. De appartementen bestaan elk uit een kamer, hoekkabinet en garderoberuimte. Alle ruimten zijn voorzien van eiken lambriseringen en dubbele deurstellen. De deuren zijn voorzien van fraaie eiken bovendeurstukken waarin ovale portretschilderingen zijn opgenomen.

De restauratie beslaat technisch herstel van de stucplafonds en al het houtwerk. Tevens zijn de schouwen hersteld. De grote uitdaging hierbij was het beschermen van alle monumentale interieuronderdelen, zodat deze niet beschadigd zouden raken tijdens de uitvoering. Ten behoeve van de restauratie zijn met uitzondering van de zaal alle ruimten voorzien van nieuwe wandbespanning, waarvoor wij in samenwerking met Oostendorp stoffering een restauratieplan hebbenopgesteld. Elke ruimte heeft een eigen kleurstelling gekregen, waarvoor de kleuren zijn gekozen uit het tapijt van de zaal.

Projectdetails

Categorie: Interieur
Opdrachtgever: Natuurmonumenten
Programma: Museum
Bouwkosten:
Status: Opgeleverd
Opleverdatum: december 2020