Hof van Monaco

Het gebruik als cultuurhuis van de wijk vraagt om een ingreep waarbij we een entree ontwerpen die nieuwsgierig maakt en uitnodigt om binnen te komen. We zien ter plaatse van de dakkapel en de onderliggende staldeur een mogelijkheid een passende, ingetogen en toch een uitnodigende ingreep te maken. We plaatsen een revisiebel element als toevoeging van deze tijd aan het monument. Een kader welke de contour van de bestaande dakkapel volgt en landt op het maaiveld. Als men het erf opkomt wordt de entree herkenbaar, voor de avondsituatie kunnen we ons voorstellen dat we hier met licht een extra sfeer aan geven.
Bij binnenkomst is het prettig als je de boerderij kan ‘lezen’. De trap naar boven sluit aan op een brug die in de hoge ruimte (tot aan de kap) de twee delen van de inbouw aan elkaar verbindt. We houden de monumentale structuur van de boerderij in tact en laten deze in het zicht.

Daartussen plaatsen we volumes, links en rechts van de entreezone. In de entreezone nodigt de trap uit om even te hangen en een praatje te maken. De ruimte in het achterhuis (de stal) maken we van een prefab inbouwdoos constructie. Om de visuele relatie met de boerderij en de activiteiten in de ruimte gebruiken we de aanwezige puien van de bestaande zaal. De ruimte links van de entreehal maken we multifunctioneel, middels grote, open te schuiven deuren loopt de ruimte over in de centrale hal. Aan de westgevel positioneren we een royale keuken waar kinderen rondom een eiland deelnemen aan een kookworkshop. Aan de oostkant lopen we via de gaderobe naar de toiletten. Voor dit programmaonderdeel maken we een deel nieuwbouw tegen de oorspronkelijke uitbouw. Op de positie van de oorspronkelijke toilet maken we in dit plan het invalide toilet (historische wand- en vloertegels van waarde blijven hierin behouden).

Het inbouwprogramma biedt ruimte voor verschillend gebruik. Vanuit de inspiratiesessie en ontwerpteam overleg sessies hebben we het programma en gebruik samen vastgesteld. Een ruimte moet handig en vlot om te toveren zijn van bv een yogaruimte naar een koor oefenruimte. Hierbij denken we niet alleen aan de ruimte zelf maar ook aan bijvoorbeeld handige opbergsystemen, schuifdeuren, podiumelementen en gordijnen. Naast de pragmatische programmapuzzel vraagt de gebruiker ook om een ontspannen, niet geheel gepolijste plek waar ruimte overblijft voor inspiratie en vrije invulling voor activiteiten.

Qua materialisatie willen we werken met hergebruikte materialen en gaan we uit van circulair materiaalgebruik. Zo zijn in de huidige boerderij veel wanden en plafonds getimmerd met kraaldelen, deze gaan we voor de wandbekleding hergebruiken en aanvullen waar nodig. De begane grondvloer is een aandachtspunt, we stellen voor om de bestaande (monumentale) vloer te conserveren en te voorzien van een reversibel dek. In dit ‘zwevende’ dek maken we ruimte voor leidingen (verwarmen en elektriciteit). Door deze nieuwe vloer (in het gehele achterhuis) maken we een solide, constructieve en duurzame basis voor een flexibele inbouw en een comfortabel binnenklimaat.
Het voorhuis, het voormalige woongedeelte van de boerderij, huisvest het ondersteunende programma zoals kantoor en vergaderen. De huiskamer zal in de toekomst dan ook meer gebruik worden als (flex) werkplekken en vergaderruimte, kinderactiviteiten zullen straks veelal in het achterhuis gaan plaatsvinden.

Op de verdieping wordt de hooizolder in twee delen gescheiden, deze ontsluiten we vanuit de gang die aansluit op de brug. In het deel richting woonhuis worden twee ruimten voor de artist in residence (de ‘knechtenkamers’) en nieuwe kantoren in ondergebracht. Daartussen is ruimte voor aanvullend sanitair en een pantry. Het deel naar de achtergevel toe is een open zolderruimte die door grotere groepen te gebruiken is.

Zodra het budget het toelaat wordt de wagenschuur geïsoleerd en voorzien van een pantry met toilet. De hooiberg willen we handhaven als opslagruimte. De stalen damwandprofielen op de gevels maken het gebouw arm, we stellen voor dat we de hooiberg bekleden met houten, gepotdekselde delen zodat het meedoet in de ruimtelijke kwaliteit van het erf ensemble.

Projectdetails

Categorie: Restauratie
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Programma: Cultuur
Bouwkosten: € 1 miljoen
Status: in uitvoering
Opleverdatum: medio 2022